Home » DAB plus radio

DAB plus radio

Vanaf 1 januari 2018 gaat de zender weer uit

DAB+ nu ook in Nijkerk en omgeving.

Op kanaal 9C 206.352Mhz van de DAB ontvanger vindt u het ensemble NijkerkDAB. Met de programma’s van de lokale omroepen, VOClokaal, OmroepN, EVA en 90FM. Daarnaast ‘Het kanon van de Veluwe’ met een Nederlandstalig programma en een aantal non-stop streams verzorgd door VOClokaal. De zender is zeker te ontvangen in de hele gemeente Nijkerk op portable onvangers en de autoradio. Het bereik gaat iets verder met een buitenantenne op de auto. Wij hebben de zender kunnen ontvangen tot en met Putten, Ermelo, Harderwijk, Barneveld, Voorthuizen, Lunteren en delen van Amersfoort. Bij Leusden-Zuid heeft de zender last van interferentie met een andere zender waardoor de ontvangst niet zeker is.

Leuke reacties ontvangen

Deze zender is nu vanaf juni 2017 in de lucht. Ondertussen hebben meerdere mensen gemeld te luisteren via DAB+. VOClokaal trekt luisteraars in de gemeente Nijkerk die nu via het kanaal van omroepN het programma niet meer horen, maar wel via DAB+. Dat is het grote voordeel van een DAB zender, er kunnen meerdere geluidskanalen tegelijk worden uitgezonden. Te denken valt ook aan thema kanalen. U kunt reacties zenden aan info@rtveluwe.nl. Wij worden daar blij van.

Experimenteer vergunning

De zender draait onder een experimenteervergunning, die afloopt op 1 januari 2018. Dat betekent dat de zender dan weer uit zou moeten. Het agentschap telecom onderzoekt op deze manier hoe DAB ook ingezet kan worden voor lokale omroepen. Ook een aantal ‘broadcast’ leveranciers zijn druk bezig om oplossingen te bedenken voor kleinschalig lokaal gebruik van dit nieuwe medium. Wij zouden graag de termijn willen verlengen en daarop sturen bij AT. Uw reactie helpt daarbij om in het verslag te vermelden dat er geluisterd wordt. Of dit ooit een vaste vergunning zal worden is nog steeds onzeker. Wel wordt er nagedacht over verlenging.

Motivatie

Omdat het voor de lokale radio vooralsnog niet mogelijk is om via het nieuwe DAB plus, digitale radio systeem, uit te zenden en er voorlopig ook geen zicht is op een oplossing hiervoor heeft RTVeluwe een experimenteer vergunning aangevraagd en gekregen voor DAB plus uitzendingen in de gemeente Nijkerk.

DAB Plus is een digitaal radio systeem, waarbij met behulp van één zender meerdere radio signalen kunnen worden doorgegeven. Wij hebben nu VOClokaal (de lokale omroep van de nw veluwe), Omroep EVA (lokaal Amersfoort), Radio 90 FM (De lokale radio voor Leersum en Wijk bij Duurstede), Het Kanon van de Veluwe (Nederlandstalig webradio Nijkerk), en een paar non-stop radio streams zoals RTVeluwe (mix van populaire muziek), Henko’s Oldschool (Classic House tracks), Henko’s Clubtrax (meer up to date clubtrax), Henko’s Classics (Het beste van de top 2000 aller tijden) en OmroepN (lokale radio voor Nijkerk) in het programma opgenomen.

Dit experiment duurt tot maximaal 1 januari 2018. Het experiment wordt op eigen kosten en inzet van RTVeluwe verzorgd en dient slechts tot het opdoen van ervaringen met dit nieuwe medium met zowel de techniek, programmering als de luisteraars.

Een DAB radio kost maar een paar tientjes en kan in de meeste gevallen ook gewone fm radio ontvangen. Voor in de auto zijn er converters, die de digitale radio weergeven op de bestaande autoradio, zoals bijvoorbeeld de Denver 10.

Mocht u al in het bezit zijn van een DAB radio, thuis en/of in de auto, en één van de uitzendingen horen, laat het ons dan weten hoe het doorkomt. Wij zijn erg benieuwd naar de prestaties van deze zender en kunnen veel van uw verslag leren. Uw DAB radio moet in principe bij het scannen de NijkerkDAB zender vinden en de beschikbare programma’s tonen. Er wordt uitgezonden op kanaal 9C, 206,352Mhz voor het geval u handmatig wilt afstemmen. Nogmaals, wij zijn erg benieuwd naar uw ervaring. Mail aub naar info@rtveluwe.nl voor uw verslag.